09
24
2010
--

Szériaszám

Mire jó?

Például megmondja hol készült az a bizonyos apple termék, és egyébb infókat is.

Nézd meg a tiéddel mi újság:

http://www.chipmunk.nl/klantenservice/applemodel.html

http://www.appleserialnumberinfo.com/Desktop/index.php

Írta: nuphar | Tags: Címkék: mac apple ipod number serial szériaszám
| |
06
20
2010
--

Spotlight

 A Spotlight az OS X beépített keresője. Sokan szidják, sokan kedvelik, mindenesetre csodát nem kell tőle várni alap dolgokra biztosan jó feltéve, hogy működik.

Én főleg appokat szoktam keresni és indítani belőle mert könnyen el lehet érni egy bill. kombóval (alma+space, vagy ctrl+space, ez beállítható amúgy), aztán begépelek valamennyit és entert nyomok.

A System Preferences-ben külön beállítható, hogy mikben keressen, mert pl nem mindenkinek szükséges, hogy a Contacts-ban is kutakodjon.

Nemrég viszont nem akart helyesen keresni, mindenféle nem oda illő eredményt hozott fel.
Nálam, mint kiderült ki lett kapcsolva a keresés és az indexelés is (Indexing and searching disabled.). Ami azért fura mert nem nyúltam hozzá.
Ez onnan derült ki, hogy újra akartam indexelni az alábbi paranccsal:

sudo mdutil -E /

Aztán sikerült egy parnacsot találni a bekapcsolására:

sudo mdutil -i on /

Mindezt természetesen a Terminal-ba kell beilleszteni és entert ütni a végén, kérni fogja az admin jelszót is, mikor begépeled nem fog látszani semmi ez nem rendellenes.

Bővebben ezen a két oldalon vannak jótanácsok a Spotlight-al kapcsolatban, ki-be kapcsolás, javítás:

http://osxdaily.com/2007/03/22/how-to-completely-disable-spotlight/ - Köszönet a linkért Bachmannek!

http://www.wwco.com/~wls/blog/2007/08/29/rebuilding-spotlights-index-on-os-x-manually/

04
22
2010
--
01
17
2010
--

Spotlight kikapcsolása

Ha nem használod és nem akarod, hogy néhanapján terhelje a rendszert az indexeléssel:

Terminal-ba egy parancs:
sudo mdutil -a -i off

Ha nem kell a nagyító ikon a jobb felső részen, akkor ezt vedd ki a helyéről:

/System/Library/CoreServices/Search.bundle/Contents/MacOS/Search

vagy,

System Preferences/Spotlight Privacy fül, és rádobod a Macintosh HD-t, vagy azokat a mappákat amiket nem akarsz indexelni

forrás: beszeljukmac.com by: Bachman, kemeng
 

Írta: nuphar | Tags: Címkék: os x system
| |
01
09
2010

Készítsünk torrent filet

Több torrent klienst is kipróbáltam OS X alatt, melyik mire alkalmas, mik a negatívumok és a pozitívumok.
Természetesen nem ismertem ki mindet 100%-ig, de egy átfogó képet kaptam ebből a 6 tipusból.

Transmission
Xtorrent2.0
Tomato
BitTorrent
BitsOnWheels
uTorrent

Egy nagyon részletes, "hogyan működik a torrent" leírást itt olvashattok:
http://blog.xorp.hu/bittorrent-mi-hogy-meddig-miert-honnan

De a cél most nem kifejezetten a letöltés volt bár abban is vannak különbségek, hanem ha éppen torrent filet készítünk és bevállaljuk a feltöltés "izgalmait".
Erről én igen kevés infót találtam azt is inkább windows alkalmazásokhoz, és abból a kevésből kellett összerakni a képet, de végül is belegondolva elég logikus és egyszerű az egész.

Alapvetően nekünk van valamilyen anyagunk amit meg akarunk osztani az erre a célra készült torrent oldalon.

Először is kell egy megfelelő torrent kliens ami tud .torrent fájlt készíteni. Ez az a fájl amit később a többiek letöltenek és így tudják tőlünk szedni a megosztott tartalmakat. Én eddig a Transmission-t használtam ami épp tud ilyet.
Erről szerencsére van egy jó kis összefoglaló:
http://filesharefreak.com/tutorials/transmission-creating-seeding-torrents-on-mac

Röviden az elkészítése 3 lépésből áll:

- betallózod a kliensben amit fel akarsz tölteni

- megadod a Tracker címét

- elmented a .torrent fájlt

Amit kiemelnék a .torrent fájl készítése során, hogy adott torrent oldal Tracker címét jó esetben a feltöltés elkészítése során a weboldalon jól látható helyről tudjuk kimásolni.
Rosszabb esetben a FAQ-ban, GYÍK-ban, HELP-ben fogjuk megtalálni.
Tehát egyszerre két helyen kell dolgoznunk.

Ezután át is mehetünk a weboldalra kitölteni az adatokat amit elég szigorúan figyelnek, érdemes többször ellenőrízni mindent beírtunk e, és az helyes is. Itt tudjuk feltölteni egyúttal az elkészített .torrent fájlunkat.
Ha elmentjük és elkészül a sikeres feltöltés akkor már csak két dolgunk maradt.
Végül is innen már nagyon hasonlít a megszokott le/fel töltéshez, csupán annyiban különbözik, hogy nekünk már meg van a tartalom a gépünkön.

Le kell töltenünk a feltöltött .torrent fájlunkat a már kész oldalról mivel ebben némi módosítás is belekerül és csak ezzel tudjuk feltölteni a többieknek.
Megnyitjuk az erre szánt klienssel és megmutatjuk neki hol találja a feltöltésre szánt anyagot. Ez kétféle képpen történhet.

- pl a Transmission felugró ablakában ezt közvetlenül meg tudjuk tenni külön minden feltöltéshez, tehát akár mind lehet más mappában is

- de pl uTorrent kliensnél én nem találtam ilyen lehetőséget mert az egyből elkezdi a letöltést, így ott a torrent beadása előtt át kell állítanunk az alapértelmezett letöltési könyvtárat arra amiben megtalálja az adott tartalmat

Ha mindent jól csináltunk,akkor a kliensben láthatjuk ahogy felfut a letöltöttség kijelzése 100%-ra (ez klienstől függ, hogy jelzi számmal vagy épp betöltésjelzővel), és ha nem jelez vissza hibát, akkor innentől már csak online kell maradnunk és bekapcsolva hagyni a klienst és a gépet, hogy a többiek leszedhessék. Illetve innentől kezdve látható a feltöltésünk a weboldalon is.

Általában az oldalakon ellenőrzik a munkánkat (ez egész gyorsan megtörténik) és addig nem tudja senki letölteni, amíg egy admin el nem fogadja, ezért kell helyesen kitölteni az adatlapot. Ha hibás, arról értesítenek és javítani kell. Amíg nem elfogadott addig érdemes ránézni, hogy ha gond van azt javíthassuk és utána elinduljon a feltöltés.

Akkor most nézzük a klienseket nagyvonalakban melyik mire alkalmas.

Transmission:

Minimális kezelőfelület, egyszerű és átlátható, de van információ részletezés is benne. A dock-on kijelzi a le és feltöltési sebességet.
Sajnos előjött az az átkos probléma, hogy a portokat nem a legjobban kezeli (de ez lehet csak a frissebb változatokra igaz), így ha zárva találja akkor passzív módba kerülünk, ami azt eredményezi, hogy csak másik passzívtól tudunk letölteni. Régebbit használva állítólag megoldódik.
Torrent fáj készítésére alkalmas, feltöltésre a fenti ok miatt csak jóindulatból a passzív felhasználók felé futtathatjuk szinkronban egy aktív klienssel.
A netkapcsolatot eléggé fogja, így mellette böngészni csakis a sebesség korlátozásával lehet, feltéve hogy nem 20/20-as a kapcsolatod.
De okos dolog a bal alsó sarokban a teknősbéka ikon, ami egy kattintásra lelassítja a le- és feltöltést egy előre megadott értékre, így nem kell belemászni a beállításokba.

Xtorrent2.0:

Beépített torrent kereső van benne, és RSS feed, a letöltött audio és video fájlokat automatikusan hozzá tudja adni az iTunes-hoz. Dock-on szintén van sebességkijelzés, aktív kliens. Van fizetős változata is ami 2x több keresési eredményt és 5x több csatlakozási lehetőséget ígér, hogy gyorsabban szedhessünk több gépről.
Torrent fájlt nem tud létrehozni, feltöltésre nem tudtam rávenni, ez akkor is letölti és felülírja ha már ott van a tartalom a megadott mappában.

Tomato:

Abszolút minimál kezelőfelület, még kevesebb beállítási lehetőséggel. Nincs több ablak, egy változik választástól függően.
Ez képes Tracker létrehozására is ami akkor lehet jó ha úgy szeretnénk megosztani egy tartalmat, hogy nincs egy adott weboldal felhasználóihoz kötve, hanem bárki letöltheti tőlünk.
Képes torrent fájl készítésre, és feltöltésre is alkalmas. Bár megkérdezi felülírja e a mappában a tartalmat nem fogja megtenni, felfut a letöltés jelző 100%-ra és elkezdi megosztani. Nem tudtam eldönteni aktív-e, mert nem a saját nevét használja.

BitTorrent:

Minimális kezelőfelület, torrent kereső beépítve, jól áttekinthető, torrent fájlt tud készíteni, feltöltésre alkalmas (lenne ha nálam nem passzívban működne). Rákérdez hova mentse a tartalmat így könnyen megadható neki az adott mappa.
Részletes infók külön ablakban tekinthetők meg.


BitsOnWheels:

Szinte minden infó egy ablakban, azon belül füleken nekem kicsit sok is, de jó az elrendezés benne.
Torrent fájlt tud készíteni, feltöltésre alkalmas rákérdez a mentésre szánt mappára, aktív kliens.
Extraként figyelhetjük benne 3D-ben le és feltöltéseket, nem tudom elmondani, hogy néz ki, ezt látni kell (más értelme nem is igen van).
De a hatalmat szépen átveszi, alapértelmezett .torrent fájl megnyitásokat magára irányítja.

uTorrent:

Őszintén szólva ettől többet vártam, tudásra mindenképp.
Viszonylag nagy ablakban látunk mindent, sok infót ad, de nem lehet méretezni kissebbre, egy bizonyos határ után jönnek a görgető sávok, de vannak fülek is amik könnyítik az infók megnézését, de legalább egy ablakban van minden.
Tudásra nem kirívó (számomra), torrent fájlt nem tud készíteni. Feltöltésre is csak úgy lehet használni ha előtte átállítjuk az alapértelmezett könyvtárat ahol a feltöltésre váró tartalom van.
Nagy álalánosságban nincs vele gond, újabban ezt is használtam de hajlamos passzívba átmenni néha bár a többivel ellentétben ez a 10558-as portot használja, míg némelyik a 6881-et ami talán jobbnak tűnik, de ez ugye 1024-65535 közt változtatható.

Azureus:

Direkt nem is néztem mert java alapú fogja a rendszert és tele van felesleges dolgokkal, talán a keresőjét lehetne kiemelni ami használható.

Deluge:

Terminal-ból kell telepíteni ezért nem próbáltam. Itt egy leírás róla:
http://deluge.darwinports.com/

Lehet nem rossz, de lehetne egyszerűbb a telepítése.

Írta: nuphar | Tags: Címkék: torrent kliens application
| |
01
09
2010
--

Safari-ban link megnyitása új tab-on

Olyan lehetőség nincs, ha rákattintok, akkor csak egy új tab-ot nyit és nem egy új ablakot?


Terminal-ba az alábbi parancsot (miközben nem fut a Safari):
defaults write com.apple.Safari TargetedClicksCreateTabs -bool true
 

forrás:beszeljukmac.com by.: Bachman

Írta: nuphar | Tags: Címkék: safari linkek terminal
| |
01
06
2010
--

11 számjegyű mobil számok

Ha sok a telefonszám ami nincs vagy rosszul van ellátva előtagokkal akkor itt egy okos megoldás ismét Bachmantől script formájában.

Az AddressBook-ban kijelölöd azokat a névjegyeket, amelyeket szeretnél átvizsgálni, majd az AppleScript Editor-ban lefuttatod az alábbi Scipt-et. Háromféle telefonszámot keres:

1: Hétjegyű Pl. 2223333 (saját körzetű mobilszámok)
2: tízjegyűt Pl. 0680880880 (vezetékes hat vagy hétjegyű számok)
2: 11 jegyű pl.: 06202223333 (mobilszámok előhívóval)

A script az elején feltesz egy kérdést, milyen alapértelmezett körzetszámot használjon (20, 30, 70). A választásod szerint (a példánkban 70), a két példa az alábbiak szerint módosúl:

1: +36702223333
2: +3680880880
2: +36202223333

Próbaképpen csak pár nevet jelölj ki, mielőtt nekiesel az egésznek!


Az AppleScript:

display dialog "A te körzetszámod?" buttons {"20", "30", "70"}
set kor to the button returned of the result as text
display dialog "A választásod: " & kor


tell application "Address Book"
set a to selection
repeat with i in a
tell i
repeat with this_phone in (phones of i)
set z to value of this_phone
set len to count of z
if len = 7 then
set z to "+36" & kor & z
else if len = 10 then
set z to "+3" & strings 2 through 10 of z
else if len = 11 and len does not start with "+" then
set z to "+3" & strings 2 through 11 of z
end if
set value of this_phone to z
end repeat
end tell
end repeat
save
end tell

 

forrás:beszeljukmac.com by.: Bachman

 

Írta: nuphar | Tags: Címkék: mobil telefon script
| |
12
31
2009
--

Opera rejtve

Elrejtettem az Opera böngészőt és elaltattam a gépet, felébresztés és előhozás után ezt kaptam:


 

Na erre aztán kattinthattam, semmivel nem jöt ki onnan.
A megoldás, hogy az ablakok menüben nyomjuk egyet a kis méretre (alma+m), aztán előmászik.

Talán előfordulhat mással is és hasznos lehet ahelyett, hogy újraindítanánk az alkalmazást, vagy újratöltenénk az ablakokat.

Írta: nuphar | Tags: Címkék: opera application hide elrejtés
| |
12
28
2009
--

Billentyűparancs

Automator-al és script-el is megoldható egy-egy parancs:

Pl a Keyboard Viewer így is behozható.

Automator-ban készíts egy Service-t, ami lefuttat egy AppleScript-et, mégpedig ezt:

tell application "System Events" to tell the front menu bar of process "SystemUIServer"
set menu_extras to value of attribute "AXDescription" of menu bar items
repeat with x from 1 to the length of menu_extras
if item x of menu_extras is "text input menu extra" or item x of menu_extras is "text input" then exit repeat
end repeat
tell menu bar item x
click
try
tell menu item "Show Keyboard Viewer" of front menu
click
end tell
on error
tell menu item "Hide Keyboard Viewer" of front menu
click
end tell
end try
end tell
end tell


Ezt elmented, és a Services menüben adsz hozzá egy bill-kombinációt:

http://www.macosxhints.com/article.php?story=20030406004351266

forrás: beszeljukmac.com by: Bachman
 

Írta: nuphar | Tags: Címkék: keyboard billentyű automator
| |

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.)